27.03.2000 Fr    

emä: Leimu   isä: Mustikkapuron EY FFF 91835

Pelottava lehmä oli Osake, ainakin nuorempana. Se latasi aina lypsyn esivalmisteluissa hyvissä ajoin sorkkaa. Osake oli melkoisen iso ja rakenteeltaan hyvin "sonnimainen".

Kerran parsinavetan aikaan koetin päästä pöydällä rehuvaunun ohi. Osakkeen edestä kolan kanssa. Osake pöykkäsi sarvella, joka onneksi osui kolan varteen eikä suoraan minuun. Seurauksella, että naamavärkkiin tuli kuhmu ja lasit vääntyivät pitämättömiksi.  Miksikö en kiertänyt toiselta puoleta, en mahtunut. Silläkohtaa oli kantava palkki ja lehmien naamarit vielä lähempänä. Ja luonnollisesti lantakäytävän puolelta ei ilman kumpparien pesua pöydälle ollut asiaa.

Kerran taas olin lypsämässä ja anoppi mätti vintillä rehuja vaunuun. Seuraava elukka lypsyssä oli Osake. Arastelin sitä, kun se potki. Avasin sitten liivit ja lähdin toiseen väliin hakemaan konetta ja suihkuttamaan vedinkastolla edellisen elukan. Se hieman kesti, kun lypsy ei ollutkaan loppunut. Kun tulin takaisin vetimet oli jo pyyhitty. Kummastelin hetken asiaa ja otin suihkeet ja laitoin koneen. Anoppi tuli sitten myöhemmin jakamaan rehut. Kysyin häneltä oliko käynyt alhaalla tässä välillä. Ei ollut, oli kuulemma vasta tullut vintiltä. Varmistin vielä, ettei ollut käynyt auttamassa. Ei ollut, eikä navetassa ollut ketään lisäkseni. Lehmä oli kuitenkin pyyhitty valmiiksi. Sillä kun avasin liivit, vetimet olivat likaiset. Arvoitukseksi jäi "kuka" pesi vetimet puolestani??

 

Osake kuitenkin elinaikanaan hankki 50 tonnarin arvokirjan. Antoi parhaallaan karvan yli 50kg vuorokaudessa maitoa. Osake poiki neljä kertaa elinaikanaan:

***** lehmä -02  luonti

Superi sonni -03

***** lehmä -04 syntyi kuolleena

Union sonni -05

Firma lehmä -06

Osakkeen omaperimä ei jatku. Firma kuoli myöhemmin. Osake poistui karjasta 06.05.2008