Kommentin lainausta:
 
Pientä tarkennusta: ihan vapaasti tutustuttakaa lapsenne maatalon töihin ihan miten ja milloin haluatte, hyvähän se on että oppivat. Mutta minä kommentoin 1v 10kk ikäisen puintia. Minulla ei ole lapsia, en ole opiskellut lapsen kehitystä erityisemmin, mutta epäilen sen ikäisen kykyä käsittää koneiden vaarallisuutta (1). Rouva Lypsy teki selväksi, että lapsi on siellä vanhempansa tiukassa valvonnassa, ja hyvä niin. Hypotettisessa tilanteessa valvonta pettää ja parivuotias saa juoksennella hetken yksin. Vetääkö häntä puoleensa enemmän tuntematon kovaa ääntä pitävä kone vai laite, jonka kopissa sai istua hiljattain? Veikkaisin jälkimmäistä, mutta riippunee se lapsestakin (2). Näiden kahden kahden syyn perusteella ajattelen parivuotiaan olevan liian nuori tutustumaan puimureihin yms. En tiedä kenenkään lapsen parasta, ja pyydän anteeksi jos joku on niin kommenttini kokenut.
 
Vastaan itse ensimmäisenä toivon myös muilta kommentteja.
 
Jo otsikossa -puintia käsittelevässä- mainitsin, että nuorena alkaa oppiminen. Eihän nyt toki tuossa iässä ymmärrä ensimmäistä kertaa puimurissa, kaikkia vaaroja. Pieni lapsi oppii jo varhaisessa vaiheessa sanan ei, oppii monien muidenkin sanojen merkityksen.
 
Jokaisella -jopa minulla- on päässäni järkeä tässä tapauksessa maalaisjärkeä. Vieläpä tervettä. Kykenen täysin päättämään lasteni asioista. Kykenen arvioimaan mihin he ovat kypsiä, mihin eivät.En myöskään ole mikään teiniäiti, enkä uus´ avuton. Minulla on tuota elämänkokemusta jo tiiliskiviromaanin verran. Enemmän kuin moni sitä koskaan edes saa. Kirjoitan blogiini asiat niinkuin ne ovat, monesti kaunistelematta (=navetan tapahtumat ). Menee aivan älyttömäksi mikäli pitää alkaa analysoimaan jokainen asia aa:sta öö:hön.  Jokainen, jolla on edes jollain tapaa toimivat aivot kykenevät ajattelemaan omassa pääkopassaan itsekseen, että välttämättä en ole idiootti tehdessäni asiat miten ne teen. Tuntuu vain joskus siltä, etteivät kaikki ajattele ihan loppuun asti ennen kommentointia. (EN nyt TARKOITA SiniHilkkaa, vaan yleensäkin.)     
 
Kuten jo aijemmin mainitsin, ettei meillä väkisin viedä ketään mihinkään. SItä mukaa, kun lapsi on valmis.  Lapsi oppii pienestä pitäen maatilan käyttäytymismallit. Jaksan taatusti jankuttaa, neuvoa kädestä pitäen, ohjata jne jne... On parempi oppia liian aikaisin, kuin liian myöhään. Täällä maalla, kun ei ole niitä päiväkoteja niinkuin kaupungeissa. Lapset kulkevat töissä mukana ja oppivat siinä samalla itsekin. Miten luulet ihmisten ennen selvinneen maatiloilla. Koneita on sentäs ollut jo aika monta vuosikymmentä tiloilla käytössä.
 
Kun eläinkin oppii varomaan, miksei sitten ihminen? On sentään julistettu maapallon älykkäimmäksi olennoksi.
 
Onhan minulla todisteena täällä 16-14-13-vuotiaat nuoret jotka ovat kovastikin hengissä. Kertaakaan ei ole ollut edes läheltä piti- tilannetta koneiden kanssa. 13-vuotiaskin on ollut melkoisen pienestä puimamiesten mukana. Silloin puimuri oli vielä kopiton!!!
 Kyllä minä enemmän itse pelkään ja varon eläinten kanssa lasten touhuja. Eläin on sentään eläin. Se on arvaamaton.
 
(Mutta kommentteja otetaan edelleen vastaan. )
 
Kaikki tähänastiset haaverit ovat sattuneet ihan muualla, kuin työkoneiden kanssa tai edes läheisyydessä. Kertaakaan minun ei ole tarvinnut käskeä Nappua pois koneiden luota. Hän on aina ymmärtänyt (vaikka ei osaakaan kunnolla puhua) koneiden vaarallisuuden. Mitä kaksosiin tulee. He oppivat myös isosisaruksiltaan käyttäytymismalleja. Meillä osaavat nuoret myös vahtia, valvoa ja opastaa. Olenhan heidät itse samalla tavalla opettanut. Miksi siis pienempien kanssa olisin huonompi?
 
Sanon vielä kerran, että en voi elää ajatellen kaikkia mahdollisia tulevia vaaratilanteita, onnettomuuksia, haavereita yms. En suojele lapsiani sillä, että suljen heidät pois tilan elämästä. Teen sillä tavalla aikamoista hallaa heille. Elämä tilalla ei ole samanlaista kuin kerrostalossa kaupungin lähiössä. Maatilan elämää ei voi sulkea pois edes talon sisällä. Se elää meissä jokaisessa. Lapseni ovat syntyneet siihen, se on osa heitä aina. Tulipa heistä isoina mitä tahansa.