Nyt laskeudun aseman rappuset. Uusi rivi lehmiä seisoo asemalla. Kietaisen lypsyessun päälleni. Voisihan sitä ilmankin olla, mikäli tykkää kastumisesta. Otan suihkun käteeni ja kastelen lehmien vetimet. Perään suhkautan pullosta tisupesua. Se irroittaa hellävaraisesti liat. Välillä koko lehmän utare pitää uittaa siinä. Sitten huuhtelen uudelleen. Otan rätin ja pyyhin jokaisen lehmän omalla rätillään tai useammallakin. Liat lähtevät pois ja vetimet kuivataan samalla. Nyt on alkusuihkeiden vuoro.

Otan tippamukiin 4-8 suihkausta kustakin vetimestä. Tässä vaiheessa kyllä näkyy, jos joku soluttaa rankemmin.  Nyt otan koneen käteeni ja laitan koneen päälle. Mikäli jolla kulla on umpivedin, laitan koneeseen vastaavaan lypsimeen tulpan. Lypsin kerrallaan kiinnitän koneen vetimiin. Lypsimet eivät saa ryystää lattialta sontaa tai likavettä. Se onkin taitolaji, lypsimien laittaminen vetimiin.

Kun aloitan lehmien laittamisen, aloitan yleensä hitaimmasta lehmästä. Siis siitä jonka maito tulee hitaimmin mittasäiliöön. Hitaimmasta nopeimpaan. Sillä taivoin koneet irtoavat suunnillee samoihin aikoihin ja rivi valmistuu kerralla.

Koneen letku kiinnitetään omaan pidikkeeseensä, etteivät ne loju maassa. Irroittajannaru kiinnitetään itse keskuskappaleeseen. Näitä on asiaan perehtymättömälle vaikea selittää. Otan joskus kuvan. Irroittaja vetää koneen irti lehmästä, kun lypsy on lopussa.

Silläaikaa kun elukat ovat lypsyssä, käyn keräilemässä uuden satsin portin taakse norkoilemaan. Osa elukoista tulee ihan itsekseen asemalle jonoon ja laiskurit pitää hakea. Nytpä koneet irtoilevatkin jo ja käyn suihkuttamassa vedinkastoa vetimiin. Vetimet pysyvät kunnossa ja pöpöt poissa. Jos vetimet ovat erityisen kuivat, rasvaan ne. Muuten ei tarvitse, koska vedinkasto on "öljyistä". Käännän molemmat katkaisijat alas ja maidot lähtevät mittasäiliöstä vauhdilla putkia pitkin kokoojapönttöön maitohuoneeseen, josta aikanaan suoraan tankkiin.

Viimeiset tankkielukat ovat lypsyssä monen kierroksen jälkeen. Viimeisten joukossa lypsetään mm. Vokaali. Se on koivenheiluttaja. Otan sen viimeiseksi ja kietaisen muutaman kierroksen narua koiven ja putken ympärille. Jalka pysyy paikoillaan ja lypsäjän pää samaten.

Kun viimeiset ovat lypsetty, laitamme mittasäiliöiden alahanat suhisemaan, se vie viimeisetkin maidot kokoojapönttöön maitohuoneeseen. Toinen meistä menee maitohuoneeseen ja ottaa letkun irti tankista. Konetta ei tarvitse sammuttaa.

Sitten takaisin asemalle ja lypsetään kaikki lääkelehmät ja erilleen menevät vetimet. Lääkemaidot kaadetaan pois. Eli lasketaan sankkoon ja laitetaan viemäriin. Erilleen menevät maidot taas säästetään vasikoille. Ne kelpaavat kyllä sinne, mutteivät solupitoisuutensa vuoksi tankkiin. Solutestillä testataan kaikki epäilyttävät vetimet. Lettupannulle suihkaus joka vetimestä ja solutestiainetta päälle. Sitten pyöritellään ja tulos näkyy yleensä aikas heti. Väri muuttuu ja menee seos hyytelöksi.

Nyt voi sammuttaa koneen. Lehmät lasketaan asemalta syömään ja portti pannaan kiinni. Pesurit käännetään taas esiin. Lypsimet pestään huolellisesti ja kiinnitetään pesuriin. Siitäkin voi kuvaa tulla joskus. Katkaisijat käännetään pesuasentoon ja hanat myös. Mittasäiliöt huuhdellaan ulkopuolelta ja säilöiden hanat huudellaan pestään harjalla tarvittaessa. Hanat on pidettävä puhtaina ulkoakin, sillä niistä hanoista lasketaan näytelypsyn maidot purkkiin. Koneet ovat valmiit. Aseman lattiat pestään aseman alla olevalla vedellä. Uppopumppu nostaa vedet käyttöön. Ennen huuhtelua, kolalla vedetään lantakäytävälle sonnat. Sitten vaan huuhtelemaan liat pois. Myös seinistä. Sillä aina roiskuu...

Toisen pestessä asemaa toinen menee maitohuoneeseen. Kääntää hanat pesuasentoon ja avaa kokoojapöntön. Tiiviste ulos ja vedellä huuhdellaan pönttö ja tiiviste. Sitten tiiviste takaisin ja pönttö kiinni. Letkunhana pestään pilkkua viilaten. Letku kiinnitetään paikoilleen. Pesuohjelma käyntiin. Kone alkaa ottamaan vettä. Nyt huuhdellaan lattiat, lopuksi liiat vedet vedetään lastalla.

Asemalla odotellaan pesun kännistymistä. Kun pesu käynnistyy, seurataan että kaikissa säiliöissä virtaa vesi. Aseman valot sammutetaan ja vesihana suljetaan. Lypsyrätit mukaan. Ne viedään semmarihuoneeseen. Otetaan koneesta puhtaat ulos ja laitetaan likaiset valmiiksi odottamaan.

Lypsypuolen parret siivotaan ja kuivitetaan sekä avataan rouville portit. Innokkaimmat odottelevat jo porttien takana....