Kun me anopin kanssa lypsämme, hoitaa mies ruokinnan. Apevaunu ja traktori ovat rehuvarastossa. Apevaunu purkaa kuljetinhihnalle appeen ja sieltä se putoaa yli kahden metrin korkeudesta lehmien eteen.

Appeen koostumus riippuu säilörehun analyysistä. Jokainen säilörehuerä tutkitaan laboratoriossa ennen uuden apereseptin tekoa. Näin lehmien mahat pysyvät kunnossa, ape maistuu ja pitoisuudet maidossa pysyvät kohdillaan.

Meillä appeeseen laitetaan :

                                                    säilörehua

                                                     viljaa (kaura-ohra seosta)

                                                     rypsirouhetta

                                                     puolitiivistettä

                                                     kivennäisiä

                                                     suolaa

Kerralla lehmien keittiössä valmistuu 3200kg sapuskaa. (Eli pikkuriikkisen enempi, kuin omassa keittössämme perheelle laitan.. )

Ape tehdään iltatöillä tai päivällä. Ape jaetaan useassa erässä pitkin päivää. Hiehoille tehdään oma satsi joka toinen päivä. Siihen tulee vanhana tehtyä säilörehua, rypsiä ja kalkitonta kivennäistä.

Lisäksi ruokintapöydällä viereksii useampi suolakivi.

Kun kone on pesussa ja muut lypsyyn liittyvät hommat tehty menen vasikkapäätyyn. Vasikoille täytetään vielä juoma-astiat ja siirryn kuivittamaan vasikkakarsinoita. Pehkua hangolla kolmeen karsinaan. Yleensä vasikat alkavat riehua. Ne juoksevat innoissaan uudessa pehukussa ja syövät sitä. Lopulta käyvät siihen tyytyväsenä makaamaan.

Hiehoille käyn vielä viskaamassa lapiolla himpun apetta, vasikkakarsinoiden eteen laitan täydet annokset apetta. Jos sairaskarsinoissa on väkeä, saavat nekin apetta kasan eteensä.

Nytpä voipi sammutella navetasta valot ja vaihtaa omat vaatteet hyvällä omallatunnolla. Aamutyöt on tehty.