Aamulypsyn jälkeen päätettiin siirtää umpeenmennyt Ählämi tiinelään ja tuoda sieltä kaksi sarvipäähiehoa suoraan poikimakarsinoihin. Tuumasta toimeen. Ählämi puikahti nopeasti käytävälle ja karsinaan.

Essun kanssa sai hetken vääntää, ennenkuin äly välähti. Sittempä juuttaan hieho keksi kääntyä estelyistä huolimatta pöydälle. Juuri ja juuri ehti mies ponkaista pöydälle sen eteen. Ennenkuin elukka ehtisi toiseen päähän ja avoinna olevista ovista pihalle,

Sittenpä tuli se tenkkapoo. Hieho luisteli ja kynsi mahalleen eikä millään ylös. Lehmät kannustivat hiehoa ja oli täys työ pitää ne loitommalla. Ei auttanut kuin laittaa köysi ja alkaa kiskoa. Ensimmäien nuora oli liiian lyhyt. Pidempi ja rehuvaraston ovet auki. Traktorilla vedettiin elikko ritiläpalkkikäytävälle. Siitä sitä piti sitten hätistelä ylös. Vasta pitkään jatkunut kahden käden rumpusoolo elukan ahteripuolella sai elikkoon liikettä. Kun takana olin, piti uskaltaa mennä  työntämään ahterista ja laittaa toinen jalka tueksi takajalan taakse, ette taas liusuisi pitkin pituuttaan. Kun saatiin molemmat jalat selville vesille, kuljeksi elukka käytävää pitkin narun päässä kuin olisi ikänsä kulkenut. Vielä umpiolaan ja siitä aseman kautta karsinaan.

Jostain syystä päätettiin, että ei enää yhtään elukkaa lisää kuljeteta tänä aamuma yhtään minnekään.

Iltatöille saavuin myöhemmin kuin yleensä, oltiin kaupungilla. Keskusta oli täynnä kaikenlaisia ilmestyskirjanpedoista lintukirjan ihmeisiin. Rokkiviikonloppu. Mökökin on sinne menossa, jahka ensin kotiutuu tänä iltana. Reissussa oli jo Ruisrokissa.

Viimeisiä kun olin lypsämässä, huomiomme kiinnitti harvinainen mölinä. Kuullosti vasikalta, joka on pulassa. Menin katsomaan, mikä mätti. Mättihän siellä. Itiö oli tunkenut makuulla ollessaan päänsä portin ali takakäytävälle ja jäänyt siihen jumiin. SIlmät kierossa ja kaula korkkiruuvina kirkui apua. Piti avata portti salvasta, hätistää utelijaan apinat pois ja pikkuhiljaa porttia edestakaisin vitkuttamalla irroittaa vasikan nuppi pinteestä. Itiö kiskaisi kupolinsa irti, Laitoin portin kiinni ja tuumasin vasikalle, että opitko mitään?

Ja ikäänkuin pisteeksi päivän päälle, Ananas potkaisi ja ennenstään sinimustaksi telottu sormi jäi sorkan ja koneen väliin. Nyt sormi on, jos mahdollistakaan vielä mustempi. Sanoin tällin jälkeen, että sattuu muuten ihan vitusti!