Navettaan pääsy ei ollut pelkkää mäenlaskua. Alamäkeen sai TYÖNTÄÄ potkuria. Lunta oli kaikki paikat turvoksissa. Ensin piti kolata navetan ovi esiin.

Kun olin laittanut: pyykit pyörimään, maitohuoneen ja aseman kondikseen, siivonnut vasikka- ja hiehokarsinat, ryhdyin juottamaan vasikoita. Siinä onkin nyt hommaa kerrakseen, kun juotossa ovat: Hyväpoika, Horus, Hyttynen, Hovi, Huttu, Hela ja Hoito. Yhdeltä ihmiseltä kuluu kotvanen juottoon. Ja aina on muut innokkaina tunkemassa tutille. 

Anoppi ehti aloittaa lypsyn. Lypsyllä meni viittä vaille viimeisiin ihan hyvin. Valio on nyt sidottu joka kerta. Samoin Ämpäri. Se seisoi tässä hetken nätisti ja kerran riehaantui, ja multa meni käämit. Laskin sen edestä yhden pois ja Ämpärille narun kaulaan. Kaulan vedin yhteen suuntaan ja nokkapihdit nokkaan. Turpa toiseen suuntaan. Eikä muuten inahtanut koko lypsyn ja esikäsittelyn aikana kertaakaan. Olisi saanut vaikka pään alle laittaa...

Viimeiseen täyteen riviin otin ensimmäiseksi Vekin. Jo alkusuihkeita ottaessani, totesin, että lettupannulle käyttöä. Näytesuihkeet pannuun ja solutestiainetta päälle. Välittömästi yksi neljännes hyytelönä. Sanoin lypsyn jälkeen laittavani elukan karsinaan ja mittaavani lämmön siitä. Venkin koneella ei tarvinnut enää lypsää muita. Jäljellä kun olivat vain, Rauha ja Toti ja molemmat menevät erilleen.

Menin sitten kuumemittarin kanssa hätistelemään Vekkiä. Ei onneksi tarvinnut mennä hanhenmarssia lehmän perässä. Se seisoi aloillaan. Liekö osaksi siitä syystä, että rapsuttelin sitä samalla hännäntyvestä. Lämpö oli normaali 39,2 astetta.

Pohdimme asemalla eläinlääkärille soittamista. Soitin ensin oman elukkalekurin numeroon, josta sain tietää hänen olevan lomalla ja kuka/ ketkä tuuraa. SItten soitin tuuraajan vastaajaan tietääkseni, kuka päivystää illalla. Eläinlääkärille selitin tilanteen. Emme kotona tulevina päivinä, elukalla puurovedin ja jälkeiset sisällä. Lääkäri päätti tulla heti.

Kuurillehan elukka joutui. Tuli sopivasti samassa ovenavauksessa isäntä ja lekuri. Toisin isäntä ei tiennyt minun soittaneen lekurille. Niimpä nakitin isännän jeesaamaan lekuria   ja menin itse asemaa pesemään anopin avuksi.

Lopuksi kirjoitin rengaslomittajille romaanin huomioitavista asioista navetassa.